A környék

A Bélai-havasok, másként Bélai-Tátra (szlovákul Belianske Tatry) a Tátra északkeleti része.

A Lengyel-Tátrának a Bialka-patak völgyén túl való folytatásaként a Magas-Tátrát ÉK-en, Javorinától Barlangligetig a Bélai-havasok kísérik. Délről a Késmárki-Fehérvíz-völgy, vagy a Rézaknák-völgye felől meglehetősen tagolatlannak látszik, É-nak ellenben a Zsgyári-völgy felé néhány éles gerincet bocsát. Formái nem érik el a Magas-Tátra hegyeinek élességét: széles, többnyire füves hátát csak kisebb sziklarészletek szakítják meg.

Az egyes részek páratlan volta főként földtani szerkezetüknek és domborzati formáiknak köszönhető. Feltűnőek az eljegesedések nyomai. A mészkőalapon lúgos a talaj, s csodaszép magashegyi virágok tenyésznek rajta.

Turistaszempontból kissé felemás jellegű. DK-i, Szepesbélának néző felét a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE), főleg Szepesbéla városának és sok derék polgárának (Husz Gy., Britz Gy., Weber S., Kaltstein A., Gabriel A., Koromzay Gy. és másoknak) segítségével bekapcsolta a turistaforgalomba, a város pedig feltárta a Bélai-cseppkőbarlangot, megalapította és kifejlesztette Barlangligetet; a hegység ÉNy-i, a Greineren túl fekvő része azonban Hohenlohe javorinai birodalmának volt része. A Havran és Muran szikláin kőszáli kecskék találnak új otthonra, a Jávor-völgyben bölények éltek a 19. század végéig

A Bélai-havasok tehát nem nyújtanak a hegymászóknak olyan problémákat, mint a Magas-Tátra. Mindezért azonban kárpótolnak a hegység páratlan virágpompája (Nagy-Magyarország fajokban leggazdagabb vidékei közé tartozott), a gondtalan gerincséta varázsa, a színes és megkapó körkép (a Greiner kilátása az egész Tátra legnagyobb képei közé tartozik) s érdekes barlangjai.

A Bélai-cseppkőbarlang (Belianska jaskyňa) teljes hossza: 3 641 m; mélysége: 160 m. A látogatási útvonal 1 370 m hosszú, szintkülönbsége 125 m, az útvonalon 860 lépcső található. A bent tartózkodás időtartama kb. 70 perc. A barlang hőmérséklete 5 és 6,3 °C között mozog. A Bélai-Tátra keleti részén, a Csikó-hegy (Kobylí vrch) északi oldalában található Barlangliget (Tatranská Kotlina) felett a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén. A 890 m tengerszint feletti magasságban fekvő bejárathoz mintegy 1000 m hosszú tanösvény vezet, amely 122 m szintkülönbséget küzd le. A feljutás 25 percet vesz igénybe.

Túrák kiindulópontja: Lysá Poľana

Turistautak: Lysá Poľana – Poľský gerinc [Velická dolina] (zöld-kék, 5h15″/4h30″), Lysá Poľana –Prielom nyereg  [Veľká Studená-völgy] (kék, 5h30″/5h00″), Poľský gerinc [Velická-völgy] –  Prielom nyereg [Veľká Studená völgy] (kék-zöld, 0h45″/1h00″), Poľský gerinc [Velická-völgy] – Východná Vysoká (sárga, 0h45″/0h30″).

Forrás: Wikipedia